Kjente norske filmer

Hva tenker du på når du hører denne tittelen? Har du en norsk favoritt, eller er du en av de som tenker at Norge ikke klarer å lage bra filmer? Uavhengig av svaret ditt, så har det helt klart blitt en endring i filmproduksjonen de siste årene. Norge har ikke bare klart å kapre det norske publikum, men også det internasjonale.

Vi har fått kjente regissører som Joachim Rønning, Espen Sandberg og Harald Zwart. Disse jobber ikke bare med norske filmer, men også internasjonale. Kanskje dette er grunnen til at vi har fått mer variasjon i filmbransjen vår. Joachim Rønning er for eksempel for tiden aktuell med Maleficent: Mistress of Evil.

Videre kan du lese om utvalgte norske filmer som har bemerket seg i filmbransjen.

Bølgen

Filmen finner sted i vakre Geiranger, men det som ser idyllisk ut, blir fort et mareritt. Den tar for seg naturkatastrofen som inntreffer etter at fjellmassivet Åkerneset raser ut i Sunnylvsfjorden. Filmen følger geologen Kristian Eikjord, som spilles av Kristoffer Joner. Han er i midtpunktet av evakueringen med tiden mot sin side, før en flodbølge på 80 meter vil treffe land.

Denne katastrofefilmen fra 2015, regissert av Roar Uthaug kommer helt klart til bli værende i listen over de beste norske filmene i lang tid. Bølgen var den norske Oscar-kandidaten for 2015, men ble dessverre ikke nominert. Det var ikke bare i Norge Bølgen ble populær, på det amerikanske nettstedet for anmeldelser for film og TV «Rotten Tomatoes» har den hele 84 % rating.

Kon-Tiki

Vi følger 1947-ferden til Thor Heyerdahl (Pål Sverre Hagen), som med en balsaflåte begynner en lang ferd over Stillehavet. Dette er for å bevise hans teori om at Polynesia hadde blitt befolket av Sør-Amerika, og ikke Asia. Han er så klart ikke alene på denne ferden, fem andre modige stiller opp, som blant annet spilles av Odd-Magnus Williamson, Gustaf Skarsgård og Jacob Oftebro.

Dramafilmen fra 2012 er den dyreste norske filmproduksjonen, med budsjett på 93 millioner kroner. Den ble nominert til både Oscar og Golden Globe i kategorien beste fremmedspråklige film. Den er regissert av duoen Joachim Rønning og Espen Sandberg, som har laget filmer som Max Manus og Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales. Filmen har en rating på 81 % på Rotten Tomatoes.

Historiske krigs-filmer

De siste årene har det kommet flere og flere krigs-filmer. Det er nettopp disse 2. verdenskrig-filmene som viser seg å være relevant for det norske publikum. Vi husker alle Max Manus fra 2008 med Aksel Hennie i hovedrollen. Kongens nei fra 2016, regissert av Erik Poppe og Den 12. mann fra 2017, regissert av Harald Zwart, med Thomas Gullestad i hovedrollen.

Likevel har disse filmene noe til felles, filmene fokuserer på perspektivet til de norske heltene under krigen. Derfor er det spennende at det snart vil komme en ny film basert på Marte Michelet sin bok «Den største forbrytelsen: ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust». Den viser nemlig også den andre siden av de norske heltene, og hvordan den norske jødeutryddelsen ble mulig.

Andre filmer som må nevnes

Det er så klart mange andre filmer som har gjort suksess blant det norske publikum. Veiviseren fra 1987 er fortsatt en film som ikke kommer til å glemmes. Mer underholdningsfilmer finner vi med Børning, Trolljegeren, Flåklypa Grand Prix, Fritt Vilt og Død snø. Til slutt må vi ikke glemme Elling som kapret manges hjerter og som ble Oscar-nominert i 2002.

Oppsummering

Det finnes mange norske filmer, men ikke alle har blitt godt tatt imot av det norske folket. De mest kjente filmene har noe til felles, og de som oftest får stor suksess er krigs-filmene, sånn som Max Manus og Den 12. mann, og de biografiske filmene, sånn som Kon-Tiki. Så, fant du en ny film som frister å se i kveld?