Noen av de mest kjente museene i Norge

Har du tenk å besøke norske museer? Enten du er interessert i samtidskunst, klassisk kunst, historiske gjenstander, historie eller bare har lyst til å se de berømte bildene til Edvard Munch, har Norge en stor variasjon av museer og gallerier. Kunstinteressen øker i Norge, og dette resulterer i nye landemerker og arkitektur som huser både private og offentlige samlinger.

Et populært norsk museum er Holmenkollen Skimuseum. Det åpnet for nesten hundre år siden, og regnes som verdens eldste museum dedikert til skisporten. Med en omfattende skihistorie, som går 4 000 år tilbake i tid, viser museet også gamle helleristninger. Her kan du også finne utstyret som ble brukt under ekspedisjoner til polarområdene på 1800-tallet. Utenfor museets vinduer kan du beundre den berømte Holmenkollbakken.

Museer i Bergen

Lepramuseet i Bergen er et av museene i Norge med en sterk historie. St. Jørgens hospital har stått uforandret siden institusjon ble lagt ned, og er nå et museum. Museet gir deg et innblikk i hvordan leprapasientene hadde det. Tusenvis av pasienter har vært innlagt på dette hospitalet gjennom 500 år, hvor de siste leprapasientene døde i 1946. Her ble også leprabasillen oppdaget.

Et av Bergens mest kjente museer er Troldhaugen, hvor Edvard Grieg og hans kone Nina levde de siste 22 årene av komponistens liv. Villaen ble byget i 1885, og ble omgjort til museum i 1928. Her kan du besøke komponistens lille hytte, beliggende i hagen til den vakre villaen. Huset er åpent for publikum, og stuen er fylt med gjenstander fra hendelser i Griegs liv.

Norges gamle historie på museum

Norge har også sin viktige historie på museum. I løpet av vikingtiden krysset vikingene havene fra Norge til forskjellige steder over hele Europa. Under disse reisene handlet de med folk, men de var også kjent for å plyndre. Vikingskipmuseet er et museum som viser fram de historiske eskapadene til de skandinaviske sjøfarerne. Den store samlingen inkluderer både bevarte og rekonstruerte vikingskip.

Maihaugen ligger på Lillehammer, og gir et innblikk i hvordan livet var for nordmenn fra middelalderen og fram til i dag. Friluftsmuseet strekker seg over et stort område, og stammer fra en lokal tannlege som samlet på gjenstander. Samlingen ble solgt i 1901, og den nye eieren fortsatte å samle. Samlingen inkluderte ca. 200 bygninger med forskjellige norske, arkitektoniske stiler.

Vigeland-museet og Vigelandsparken

Vigeland-museet er et vakkert museum du må få med deg. Kunstneren Gustav Vigeland er en av de mest kjente og respekterte billedhuggerne i Norge. Vigeland-museet og Vigelandsparken er dedikert til kunstnerens enorme arbeider. I tillegg til å skape hundrevis av skulpturer, laget Vigeland også skisser og tresnitt, som er utstilt sammen med noen av de mindre skulpturene inne i museet.

Like ved det kjente museet ligger Frognerparken, eller Vigelandsparken. Her kan du vandre blant 200 av hans enorme skulpturer. Den mest kjente skulpturen er «Monolitten». Skulpturen er over 17 meter høy og står på parkens høyeste topp. Skulpturen er det mest berømte landemerket i Oslo, og kanskje til og med i hele Norge. Over 120 menneskekropper er hugget ut av en eneste steinblokk av granitt.

Norsk vannkraft- og industrimuseum

Kraftmuseet i Odda er et spesielt museum. Det forteller historien om Norges industrielle historie og bruken av vannkraft, energikilden som skaper strøm fra bekker og elver. Museet ligger i en nedlagt kraftstasjon, og gir besøkende et innblikk i hvordan et gammelt kraftverk fungerte. Hvis du er sprek og modig, kan du ta en guidet fottur opp fjellsiden til Lilletopp, et utmerket punkt for å beundre utsikten.

Norges mest kjente museum til ære for Norges største kunstner

Norges mest kjente museum huser selvfølgelig verkene til Norges mest kjente kunstner, Edvard Munch. Kunstneren blir ikke bare feiret i Norge – han figurerer nemlig blant de mest kjente kunstnerne gjennom kunsthistorien. Det nye Munch-museet åpner i Oslo våren 2020. Da vil kunstneren endelig få den plassen han fortjener, med over 13 etasjer av Munchs kunstnerskap. Mesterverket «Skrik» vil selvfølgelig være på plass.