Norges største forfattere

Norge har en lang og stolt litteraturhistorie, både fra de gammelt av med høytsvevende dikt og eventyr, men også i dag med krimforfattere i verdenstoppen. Siden tidenes morgen har vi lært å sette pris på de kunstneriske sjelene her til lands. I denne artikkelen får du et lite dypdykk i noen av de største i norsk litteraturhistorie. Wergeland, Collett, Nesbø, Asbjørnsen og Moe, med flere.

Men hvem er egentlig store forfattere? Er det de som har solgt flest bøker? Om det så er tilfelle kan vi også trekke fram Sophie Elise. Eller er det de som regnes som banebrytende, har vært mer enn bare innflytelsesrike og har verker som vil leve videre i lang tid. Det er de som befinner seg innenfor sistnevnte vi nå skal fokusere på.

Jo Nesbø

Kan vi egentlig skrive om norske forfattere uten å nevne Jo Nesbø? Mange kritikere vil nok se på det som uhørt å nevne Nesbø sammen med for eksempel Welhaven. Likevel kan en ikke unngå at Nesbø har et stort publikum og er en av de mestselgende norske forfatterne gjennom historien. Harry Hole og andre karakterer har både vekket sorg, glede og gitt spenning internasjonalt.

Jo Nesbø er et multitalent. Fotballkarrieren hans ble tidlig spolert av en skade, deretter fikk han hele det norske folk til å synge «Jenter», før han skapte sitt livsverk. For å finne inspirasjon til sin første bok Flaggermusmannen dro Nesbø til Sydney, hvor handlingen finner sted. Dette var starten på tolv bøker om den alkoholiserte politimannen, samt barnebokserien om Doktor Proktor og åtte andre utgivelser.

Nordmenn er eksperter på krim

Krimforfatter Jørn Lier Horst er uunngåelig. Mye av kunnskapen hans har han fra sin erfaring som etterforskningsleder i politiet, hvilket gjenspeiles i serien om William Wisting på 13 bøker. Med andre bøker er han opp i utrolige 40 utgivelser. En annen stor mann er Jon Michelet, som før sin død i 2018 fanget mange med sine historier som Thygesen og serien En sjøens helt.

Karl Ove Knausgård har blitt betegnet som en sensasjon, da særlig på grunn av hans selvbiografiske romanserie Min Kamp. Knausgård har fått mye positiv oppmerksomhet på grunn av hans evne til å uttrykke kritikk mot både kunst og problemer i samfunnet. To andre nevneverdige personligheter er Roy Jacobsen og Tom Egeland, som begge har solgt i store opplag i flere land.

Våre helter

I enhver norsk bok på norske skoler kan en finne utdrag fra tekster av Camilla Collett, Sigrid Undset og Amalie Skram. De er alle berømte for sin kritikk av samfunnet gjennom vakre historier. Collett regnes som Norges aller første romanforfatter og mer mest kjent for Amtmannens Døtre. Sigrid Undset er tildelt Nobels litteraturpris, og Amalie Skram er kjent for flere ekteskapsromaner og hennes serie Hellemyrsfolket.

Begrepet «De fire store» som fanger Kielland, Lie, Bjørnson og Ibsen har vært kritisert. Begrepet ble en måte å reklamere for mennene som alle bidro til den norske realismens gullalder. Andre store navn i norsk litteraturhistorie er blant annet Wergeland, Øverland og Grieg. Wergeland ble berømt som samfunnsdebattant og romantisk lyriker. Øverland og Grieg ble allemannseie for det norske folk med sine dikt under andre verdenskrig.

For barna

De fleste nordmenn er glad i de norske folkeeventyrene. Askeladden, Reveenka, Bukkene Bruse og så videre. Asbjørnsen og Moe samlet inn disse eventyrene mellom 1830 og 1840. En annen mann, som har sine fortellinger boende i hjerter over hele verden er Roald Dahl. Bøkene hans er solgt i over 250 millioner eksemplarer, og mest kjent er han for Charlie og Sjokoladefabrikken og Heksene.

Under radaren

Et navn ikke mange kjenner til er Frid Ingulstad, som er landet mestselgende forfatter, med Jo Nesbø på andreplass. Totalt har hun rekorden på totalt over 200 utgivelser! I denne artikkelen har nok mange fantastiske forfattere blitt glemt, og beklager dersom din favoritt ikke var å finne. Sannheten er at Norge har en omfattende litteraturhistorie vi kan være stolte av.